Awareness through the Body & Coöperatieve spelen

Het coöperatieve spel is gericht op de cohesie en samenwerking binnen de groep.
Er wordt een groepsopdracht gegeven die samenwerking noodzakelijk maakt! Hierdoor ontstaan mogelijkheden samenwerkingsvaardigheden te oefenen; te ontdekken dat een handeling van één individu gevolgen kan hebben voor de hele groep en dat je als individu een balans moet zien te vinden tussen leiden en volgen.

Je hebt plezier met elkaar én tegelijkertijd biedt het gereedschappen om te werken aan persoonlijke kwaliteiten, groepsdynamische processen, waardeneducatie en probleemoplossend handelen.
In het spel kom je situaties tegen die een persoonlijke reflectie geven op hun manier van omgang met die specifieke situaties. Een mooi voorbeeld hiervan is: “Het moeras oversteken’. Je krijgt de opdracht om als groep in zijn geheel veilig de overkant van het moeras te bereiken.
Er worden een aantal spelregels gegeven waarvan de belangrijkste is dat niemand in aanraking mag komen met het moeras. Als dat wel gebeurt, moet iedereen opnieuw beginnen. Voor de oversteek worden een beperkt aantal ‘drijvende’ attributen gegeven (zoals stoelen, krukjes, wiebelplanken, etc).

Tijdens dit spel is de regels ‘kennen’ niet genoeg. Je wordt uitgedaagd aanwijzingen en afspraken te implementeren in het spel. Er ontstaan situaties waarin je moet nadenken over de meest relevante oplossing voor de groep in zijn geheel.
Er wordt een appèl gedaan op samenwerking in plaats van onderlinge competitie.